Βιολογική Πρόπολη

Βιολογική Πρόπολη

Η πρόπολη δεν είναι τροφή για τις μέλισσες. Είναι ρητινώδεις εκκρίσεις που συλλέγει η μέλισσα από τους οφθαλμούς των φυτών και την επεξεργάζεται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνει η ίδια. Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ κι εκατομμύρια χρόνια για να τη χρησιμοποιήσουν σαν «σιλικόνη» ή «στόκο» καλύπτοντας ρωγμές ή τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή του υπερβολικού κρύου. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους) και θα αποθηκεύσουν το μέλι, η γύρη και στο σφράγισμα των κελιών.

Η λέξη πρόπολη (προ+πόλις), σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών.

Εσωτερική χρήση:

Στο απλό κρυολόγημα μια ευρέως διαδεδομένη <<συνταγή>> είναι το μάσημα ακατέργαστης πρόπολης. Μασάμε ένα μπαλάκι μεγέθους ρεβιθιού μέχρι να πάψει να είναι σαν τσίχλα και να αρχίσει να τρίβεται. Τότε το καταπίνουμε. Το ίδιο ισχύει για άφτρες, ουλίτιδα κλπ.

Προληπτικά, για να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας, μπορούμε να πίνουμε μέσα σε ένα φλιτζανάκι νερό 25-50 σταγόνες εκχύλισμα (βάμμα) πρόπολης σε αιθυλική αλκοόλη, μια φορά τη μέρα, την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα, τους μήνες των ιώσεων. Αν αρρωστήσουμε παίρνουμε αυτή την ποσότητα 3 φορές την μέρα, πάντα μισή ώρα πριν το φαγητό. Σε παιδιά κάτω των τριών ετών, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Εξωτερική χρήση:

Λίγες σταγόνες βάμματος απευθείας σε σπυράκια ή μικρά τραύματα, σε μυρμηγκιές και σε όλες τις ιογενείς δερματικές παθήσεις. Λίγες σταγόνες ανακατεμένες με μια κουταλιά γλυκού μέλι για άφτρες ή εγκαύματα και ακμή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.